Kralj Tajlanda protiv kandidature starije sestre za premijera

BANGKOK – Tajlandski kralj Maha Vađiralongkorn izjavio je danas da je najava njegove starije sestre princeze Ubolratane Radžakanije Sirivadane Barnavadi da će se kandidovati za premijerku na izborima u martu neprikladna i protivustavna.

Učešće članova kraljevske porodice visokog ranga u politici, na bilo koji način, je akt koji je u sukobu da tradicijom, običajima i kulturom zemlje i zbog toga se smatra izuzetno neprikladnim, naveo je kralj u saopštenju, preneo je Rojters.

Agencija je prethodno javila da je sestra tajlandskog kralja ušla danas u trku za premijersku fotelju kao glavni kandidat populističke partije lojalne svrgnutom premijeru Tahsinu Šinavatri, što je slučaj bez presedana u kraljevskoj porodici.

Princeza Ubolratana Radžakanija Sirivadana Barnavadi (67), starija sestra kralja Maha Vađiralongkorna, poznata je i po tome što je glumila u tajlandskim sapunicama i živela godinama u Kaliforniji.

Jedan od njenih glavnih protivnika na izborima 24. marta biće premijer Prajut Čan-oča, lider vladajuće vojne hunte, koji je danas takođe objavio svoju kandidaturu.
On je rekao da kandidatura princeze predstavlja kršenje zakona koji brani političkim partijama da koriste monarhiju u svojim kampanjama.

Tajland je od 1932. godine ustavna monarhija, ali kraljevska porodica ima veliki uticaj i uživa podršku miliona građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar