Kraus: Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u NDH

JASENOVAC – Sećanje na šest miliona Jevreja stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tokom Drugog svetskog rata obeleženo je komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb i Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus pozdravio one koji su preživeli holokoust kao i sve učesnike komemoracije s nadom „da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osećaja“, te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojoj je bilo više od 50 logora smrti, prenela je Hina.

U NDH je nestalo gotovo 35.000 Jevreja, odnosno više od 80 odsto populacije.

Komemoracija je posvećena stradalima u svim logorima po rasnoj osnovi, a osim Jevreja to su bili Romi i Srbi, te antifašisti, koji su stradali kao protivnici ustaškog režima, „najsramnijeg razdoblja hrvatske istorije“, kako je rekao Kraus.

Komemoraciji su prisustvovali poslanici u Saboru koji su predstavnici manjina Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, zatim predsednik Saveza antifašistickih boraca Franjo Habulin, te savetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar