Kritika Štajnmajera zbog govora o zločinima u Poljskoj

JERUSALIM – Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer „progutao“ je propagandnu liniju poljske nacionalisticke vlade izvinjavajući se za zločine nad Poljskom tokom Drugog svetskog rata, dok je jedva spomenuo Holokaust koji je za metu imao Jevreje, izjavio je šef jerusalimske kancelarije Centra Simon Vizental Efraim Zurof.

Štajnmajer se izvinio Poljacima za zločine koji su im učinili nacisti u dva govora – jedan na centralnoj ceremoniji u Varšavi, a drugi u Vielunu, gradu koji su Nemci bombardovali 1. septembra 1939., ubivši hiljade ljudi, preneo je „Džerulazim post“.

Nemački predsednik nije pomenuo u Varšavi holokaust niti da su od šest miliona Poljaka ubijenih u ratu, tri miliona bili Jevreji, ali je u drugom govoru u Vielunu rekao da su teroristički akti u gradu bili „praćeni uništenjem, ponižavanjem, progonima, mučenjem i ubistvima miliona poljskih gradana i poljskih i evropskih Jevreja.

Zurof je rekao da je to upravo ona priča koju gura aktuelna poljska vlada, ističući da su Poljska i njen narod bili žrtve nacista, a umanjujući ulogu poljskih kolaboratora u ubistvu Jevreja u zemlji.

Prema Zurofovim rečima, to nije istorijski tačno.

Poljaci su strašno patili u rukama nacista, ali nacisti nisu imali za cilj da ubiju svakog Poljaka, oni su imali za cilj da ubiju svakog Jevrejina.

Zurof je rekao da nema ništa loše u tome što se Štajnmajer izvinio Poljacima, ali da poljska vlada „stavlja sav naglasak na svoju patnju, skrivajući sopstvene zločine i sprečavajući povraćaj jevrejske imovine.“

To je, rekao je Zurof, „sve deo politike koja u određenom smislu pokušava da uzdigne svoju patnju i potpuno ignoriše saučesništvo sopstvenog naroda u patnji svojih jevrejskih suseda.“

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer je, obraćajući se na nemačkom i poljskom, zatražio oproštaj od poljskih žrtava nemačke tiranije u Drugom svetskom ratu.

„Klanjam se žrtvama napada u Vilunu, klanjam se poljskim žrtvama nemačke tiranije i tražim oproštaj“, kazao je Štajnmajer na komemoraciji u poljskom gradu Vilunu povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

„Duboko smo zahvalni za poljsku ruku pruženu u znak oproštaja“, naveo je nemački predsednik, preneo je AP.

„Kao predsednik Nemačke želim da vas uverim da mi nikada nećemo zaboraviti, uvek ćemo ovo pamtiti, želimo da pamtimo i preuzimamo ovu odgovornost koju nam je naša istorija nametnula“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar