Krivokapić: Nisam izdajnik, niti ću ikada biti

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je u otvorenom pismu narodu Crne Gore poručio da nije izdajnik, niti će to ikada biti, a da je odluku o pokretanju smene ministra Leposavića doneo teška srca.

„Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni videli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajem kakvim je sijala vekovima“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da je odluku o tome da pokrene smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića doneo teška srca, poručivši: „Odluku sam doneo da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao“.

Odluka je, inače, usledila, nakon nedavne izjave Leposavića da je spreman da prizna da je u Srebrenici pocinjen genocid „kad se to i nedvosmisleno utvrdi“.

„Dragi saborci, braćo i sestre, molim vas da razumete da borba za dostojanstven život nije gotova, nego da je preneta na prljavi teren politike u kojem se podrazumevaju neki kompromisi koji ne moraju uvek biti jasno uočljivi časnom i poštenom svetu, koji je u ovu borbu krenuo zajedno sa mnom“, poručio je crnogorski premijer u pismu koje prenose podgoričke Vijestu.

On je naglasio da kao „čovek na odgovornoj i važnoj državnoj funkciji mora da uzima više različitih faktora u obzir pre donošenja svake odluke“.

„Da bismo krenuli dalje u ime koalicija pobjednica avgustovskih izbora potpisali smo sporazum po kojem zbog raznorodnosti koalicija nećemo dirati strateški kurs zemlje. Dogovorili smo se da se nećemo deliti u pitanjima koja su DPS-u služila kao poluge preko kojih nas je politički delio i držao u pokornosti“, izjavio je Krivokapić.

Premijer je dodao da je u ponedeljak javno istupio i rekao ono što mu je na srcu, jer, kako kaže, samo tako može da priča sa svojim narodom.

„Nakon što sam javno ukorio ministra Vladimira Leposavića, deo vas me je optužio za izdaju. Pošteni, divni i časni narode Crne Gore, ja imam hiljadu mana, ali izdajnik nikad nisam bio, niti ću biti. Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni videli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajem kakvim je sijala vekovima“, poručio je Krivokapić.

On je pojasnio da predlog za smenu ministra Leposavića nije usledio samo zbog izjave o Srebrenici.

„Leposavić, ali i svi ministri ove vlade, moraju dobro znati da licne stavove podrede opstanku vlade. Ovaj težak izazov podrazumeva da nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova ako su u suprotnosti sa sporazumom koji smo ulaskom u vladu prihvatili. Ministar Leposavić, koga smatram pametnim čovekom, sebi je dopustio taj luksuz“, izjavio je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar