Kuleba posle sastanka: Bez napretka po pitanju primirja

ANTALIJA – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da nije postignut napredak po pitanju postizanja primirja u današnjim pregovorima sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Antaliji.

Obraćajući se nakon pregovora, Kuleba je na konferenciji za novinare rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Marijupolju, navodeći i da se Lavrov nije obavezao na uspostavljanje humanitarnog koridora tamo.

Kuleba je rekao da je sastanak bio „i lak i težak“, pojašnjavajući da je bio „lak“ jer je Lavrov koristio uobičajenu retoriku, a težak jer je, kako tvrdi, dao sve od sebe.

Kuleba je izjavio da je Ukrajina spremna da teži pronalasku uravnoteženih diplomatskih rešenja, ali da se zemlja neće predati, prenosi britanski „Gardijan“.

Kazao je i da je njegov utisak da Rusija trenutno nije u poziciji da uspostavi prekid vatre.

„Ukrajina ne može da zaustavi rat ako zemlja koja je započela agresiju nema želju da to učini“, izjavio je Kuleba, dodajući i da nije bilo lako slušati Lavrova tokom sastanka.

Kuleba je, međutim, poručio da je spreman da nastavi aktivnosti koje imaju za cilj zaustavljanje rata.

U međuvremenu, Lavrov je na odvojenoj konferenciji za novinare rekao da je podsetio Ukrajinu da je Rusija iznela svoje predloge i da su razgovarali o humanitarnim pitanjima.

Takođe je rekao da je Rusija spremna da razgovara o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i da će Rusija izaći iz krize otrežnjene svesti i bez iluzija o zapadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar