Kurc hvali Egipat zbog saradnje u borbi protiv ilegalne migracije

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pohvalio je danas Egipat za saradnju u borbi protiv ilegalne migracije, a predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi najavio je da njegova zemlja neće dopuštati kretanje brodova sa migrantima sa svoje obale.

Sisi, koji boravi u poseti Beču povodom učešća na forumu EU-Afrika, rekao je da će Egipat da na taj način spreči da krenu na put smrti preko mora.

„To je naše humanitarno uverenje. Ali izbeglice neće biti smeštane u logore u Egiptu. Ti ljudi žive u egipatskom društvu i imaju sva svoja prava“, objasnio je on.

Sisi je naglasio da terorizam dalje ugrožava bezbednost regiona, iako su terorističke grupe izgubile dosta na podršci.

„Međutim postavljam sebi pitanje kuda će sada ići“, rekao je Sisi na zajedničkoj konferenciji za štampu sa austrijskim premijerom.

Kurc je rekao da je predsednika Egipta ove godine sreo već četiri puta i da intenzivna razmena na bilateralnom nivou donosi plodove.

Tako je danas potpisano devet memoranduma o razumevanju iz oblasti obrazovanja, nauke, tehnologije i privrede.

Inače na konferenciji za štampu bila su zabranjena pitanja novinara.

Naime, uoči posete Sisija Beču, koji je dočekan uz državničke počasti, izneto je puno kritika od strane nevladinih organizacija, ali i opozicije u Austriji na račun šefa egipatske države.

Međunarodni instituta za štampu (IPI) je kritikovao što se u Egiptu bez podizanja optužnice zatvaranju novinari u samice, a kao primer navode fotografa Mahmuda Abu Seida.

Takođe i opoziciona stranka Neos kritikovala je što Austrija prima Sisija koji, kako tvrde, krši ljudska prava, i dodaje da je on pozvan u Beč kako bi „podigao značaj foruma EU-Afrika“, koji je, ocenjuje ta stranka, potpuno beznačajan, a zauzvrat mu je Austrija data pomoć za razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar