Kurc pred odlukom da preuzme Narodnu partiju Austrije

Najmlađi član austrijske vlade, koji je tek nedavno napunio 30 godina, Sebastijan Kurc, nalazi se pred odlukom da preuzme kormilo Narodne partije Austrije (OVP), pošto je dosadašnji lider i vicekancelar Rajnhold Miterlener odlučio da se povuče sa svih političkih funkcija.

Već duže vreme Kurc važi za željenog vođu unutar stranke, a i istraživanja javnog mnjenja ukazuju da samo sa njim na čelu partije OVP može da bude uspešna na narednim parlamentarnim izborima.

U proteklih više meseci istraživanja javnog mnjenja vođena su uz dve opcije, OVP sa Kurcom na čelu ili sa Miterlenerom.

Opcija sa Kurcom kao vođom OVP, prema istraživanjima, pokazuje da narodnjaci mogu biti na prvom mestu u ovom trenutku, dok bi sa Miterlenerom bili tek treća snaga, iza Slobodarske partije (FPO) i Socijaldemokratske stranke (SPO).

Iako je i od koalicionog partnera SPO i kancelara Kristijana Kerna označen kao novi šef OVP Kurc još nije dao pristanak da preuzme stranku.

Kern mu je ponudio „reformsko partnerstvo“, za nastavak rada aktuelne vlade.

Ostavka Miterlenera usledila je u neočekivanom trenutku, jer je OVP nameravala da promenu na čelu stranke izvrši tek par meseci pred izbore, kako bi u predizbornu kampanju ušla sa bonusom „novog šefa“.

Kurc, a i OVP su pred velikom dilemom šta činiti, jer ako mladi političar preuzme mesto lidera stranke i vicekancelara i čeka do regularnog termina za parlamentarne izbore na jesen 2018.mogao bi u izbornu trku ući, nakon koalicionih malih ratova, sa „ozledama“.

Već duže vreme SPO neprestano napada Kurca, a kulminacija napada usledila je u utorak pred sednicu vlade, kada su se ministri iz redova socijaldemokrata smenjivali pred novinarima kritikujući šefa diplomatije.

Takođe i raskidanje koalicije u ovom trenutku ne bi bilo pametno rešenje, jer ko izazove prevremene izbore često biva kažnjen od glasača.

Ni prelazno rešenje ne bi bilo od pomoći, pošto bi glasači mogli pomisliti da Kurc želi da izbegne preuzimanje odgovornosti.

Kurc je ostavio otvoreno da li će preuzeti stranku i poručio da trenutno nije atraktivan posao lidera OVP, i naglasio da se neke stvari moraju promeniti.

Među glavnim funkcionerima OVP je Kurc glavni kandidat i njegovo odustajanje bi bila katastrofa za stranku, jer ne postoji alternativa.

Kurc, kako prenose mediji, od naznačajnijih funkcionera OVP zahteva dalekosežne ustupke.

Najpre on želi da ima slobodu da sam bira svoje ljude i kandidate za poslanike.

Takođe želi da dobije mogućnost da utiče na partijske strukture, što bi značilo oduzimanje moći pokrajinskim odborima i sindikatima bliskih stranci.

Ukoliko pristane bi Kurc u nedelju mogao biti, na Predsedništvu stranke, imenovan za lidera stranke, a mesec dana kasnije na skupštini i izabran.

Još jedna varijanta je trenutno u optiaciju, a to je da ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka privremeno preuzme ulogu lidera OVP.

To bi bila potpuna provokacija SPO sa ciljem da socijaldemokrate natera da raskinu koaliciju I na sebe preuzmu teret raspisivanja prevremenih izbora.

U svakom slučaju Austrija je ostavkom Miterlenera bliža prevremenim parlamentarnim izborima na jesen ove godine, a ne na kraju mandata vlade na jesen 2018.godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

austrijaSebastijan Kurc
Komentari (0)
Dodaj komentar