Kurti u Briselu da se ”izjasni o dijalogu”

BRISEL – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, a izvori Tanjuga iz Evropske službe za spoljne poslove kažu da se od njega očekuje da se tokom posete izjasni o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU.

Ocenjuje se i da je Kurti od pobede na izborima na Kosovu imao kontroverzne stavove popovodom nastavka procesa pregovora o normalizaciji odnosa, ali i da se od njega očekuje da ispuni obavezu Prištine da konstruktivno učestvuje u nastavku dijaloga kao i u primeni ranije postignutih dogovora sa Beogradom.

EU je najvila da se nova runda razgovora Beogradra i Prištine planira za 11. maj u Briselu.

U Briselu se ova poseta vidi kao „poseta upoznavanja“.

Kurti danas treba da se sastane sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom, evropskim komesarima zaduženim za ekonomiju, pravdu, poljoporivredu i energetiku, kao i sa predsednikom EP, Davidom Sasolijem.

Za večeras je predviđen sastanak Kurtija sa specijalnim predstvanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Kurti sutra treba da se sastane sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom i da se obrati poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar