Kuvajt: Emir pomilovao i ublazio kazne više od 30 disidenata

KUVAJT – Kuvajtski emir šeik Navaf al Ahmad al Sabah izdao je dugo očekivani dekret o amnestiji, pomilovavši i ublaživši kazne više od 30 kuvajtskih disidenata.

U dekretu, objavljenom kasno sinoć u kuvajtskom službenom listu, navodi se da je Al Sabah smanjio kazne 11 političara koji su dospeli u zatvor zbog upada u parlament u vreme Arapskog proleća 2011. i pomilovao i ublažio kazne još 24 osoba, preneo je AP.

Fotografije koje su danas podeljene na kuvajtskim društvenim mrežama prikazuju porodice zatvorenika koje su se okupile ispred Centralnog zatvora, kako u suzama grle svoje pomilovane rođake obučene u belu odeću.

Amnestija je usledila nakon dugog tinjajućeg sukoba između vlade koju je imenovao emir i parlamenta, najmoćnijeg zakonodavnog tela u Kuvajtu.

Parlament može da donosi zakone, ali emir ima vrhovnu vlast, a članovi vladajuće porodice visoke položaje.

Tenzije između opozicionih poslanika i državnih zvaničnika dostigle su vrhunac, blokirajući napore za pokretanje ekonomskih reformi i donošenje zakona o dugu koji bi ublažio „nategnute“ državne finansije.

Vlada Kuvajta je prošle sedmice podnela ostavku, u cilju ublažavanja nesuglasica sa parlamentom koji je blokirao ekonomske reforme.

Šeik Navaf je formalno prihvatio danas ostavku vlade, izvestila je državna novinska agencija KUNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar