Laburisti žele da parlament ima pravo veta na Bregzit

Britanska Laburistička partija planira da iskoristi očekivani poraz vlade pred Vrhovnim sudom ovog meseca kako bi prisilila premijerku Terezu Mej da poslanicima nacionalnog parlamenta dozvoli glasanje o konačnom sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Prema saznanjima britanskog „Dejli telegrafa“, laburisti planiraju da predaju amandman kojim će tražiti pravo poslanika da izreknu veto na uslove pod kojima bi Britanija napustila EU.

List navodi da će laburisti, u slučaju da ne osiguraju dovoljno glasova za amandman u donjem domu parlamenta, pokušati da iskoriste svoju poziciju u Domu lordova kako bi zatražili od vlade ovakve garancije.

„Telegraf“ navodi da visoki zvaničnici Laburističke partije veruju da bi, s obzirom da Evropski parlament mora da glasa o konačnom sporazumu o Bregzitu verovatno sredinom 2019, i donji dom britanskog parlamenta trebalo da ima prava da se izjasni o tome.

Vrhovni sud Velike Britanije razmatra tužbu britanske vlade na odluku Visokog suda da parlament treba da odobri pokretanje procedura izlaska zemlje iz EU i konačnu odluku bi trebalo da donese ovog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregzitLaburistitereza mej
Komentari (0)
Dodaj komentar