Lagard savetuje: Brak EU i Britanije sačuvati razgovorom

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi konstruktivan razgovor mogao da pomogne da „brak“ između Evropske unije i Velike Britanije i dalje traje, jer bi Bregzit, ako se dogodi, mogao negativno da se odrazi na rast i Ujedinjenog Kraljevstva i evropskog bloka.

Lagard je na konferenciji za novinare rekla da je rizik od Bregzita naznačen i prilikom izrade ekonomskih prognoza za svet MMF-a (World economic outlook).

„Jasno smo naznačili da je to rizik za globalni rast, ali je i ozbiljna briga koja uzrokuje nesigurnost i ugrožava prognoze rasta za Veliku Britaniju, ali i EU“, rekla je Lagardova.

Ona je primetila da rizici neće nestati ukoliko Britanija istupi iz Unije, i slikovito objasnila da su dugogodišnji odnosi Britanije i EU, dug brak, kao i da se lično nada da neće doći do razvoda.

„Nadam se da ovaj brak neće da se rastavi, a kao i u svakom braku, dobri razgovori bi mogli da pomognu“, rekla je Lagard.

Odgovarajući na pitanje novinara Fajnenšel tajmsa, koje bi rešenje, kao „bračni savetnik“, ona predložila Velikoj Britaniji i EU, Lagardova je rekla da bi obe strane trebalo da se uzdignu i da imaju širi pogled.

„Šta god da se dogodi, hajde da radimo na tome. To je bolje nego da odšetamo od obaveza. Obe strane bi trebalo da se uzdignu iznad domaćih pitanja i da imaju širi pogled“, navela je.

Istakla je, takođe, da je ključno održati Evropu zajedno.

„Nakon svega što su članice Evropske unije zajedno prošle kroz godine koliko unija postoji, trebalo bi učiniti sve da se održe zajedno. To je ogroman imetak“, zaključila je Lagardova.

Šefica MMF-a je na pres konferenciji takođe poručila da će Fond „učiniti više u 2016. godini kako bi pomogao svojim članicama da ispune ciljeve privrednog rasta, a takođe će izdvojiti veća sredstva za pružanje zaštite ugroženim državama“.

Fond bi, prema njenim rečima, trebalo da osigura postojanje adekvatnih sredstava, a planirano je i razmatranje reformi, poput jačanja veza sa regionalnim kreditorima.

„Finansijski resursi Fonda će biti na raspolaganju kako bi se očuvala finansijska stabilnost i zaštitili oni koji su najugroženiji u aktuelnom okruženju“, rekla je Kristin Lagard.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

euKristin Lagardvelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar