Lajčak: Imamo dogovor!

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine potvrdio je da je danas u Briselu, posle dva dana pregovora, postignut dogovor o ”deesakalciji” i ”putu napred”.

”Zahvaljujem se Besniku Beslimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se, a za dobrobit naroda”, poručio je Lajačak sa Tviter naloga.

Lajčak je preneo i fotografiju dogovora koja se sastoji od tri tačke.

Prvom tačkom dogovoreno je da će specijalne kosovske policijske snage istovremeno sa srpskim barikadama sa Jarinja i Brnjaka početi povlačenje sa Jarinja i Brnjaka 2.oktobra od 8 časova ujutru, što bi trebalo da se završi najkasnije do 16 časova istog dana.

KFOR će svoje trupe rasporediti na administrativnim prelazima pre povlačenja specijalnih jedinica i barikada i tu ostati naredne dve nedelje.

Dogovoreno je i da od 4. oktobra od 8 časova ujutru počne da se primenjuje režim nalepnica za registarske tablice, kako privremena mera dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Kao treća tačka dogovora, previđa se formiranje Radne grupe, koju će činiti predstavnici EU, koji će i predsedavati, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rešenju za registarske tablice, a po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak Grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest meseci na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na viskom političkom nivou .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beograddogovorMiroslav LajčakPriština
Komentari (0)
Dodaj komentar