Lajčak: Nadam se da odluka PR neće uticati na dijalog

PRAG – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da odluka vlasti u Prištini da ne dozvole glasanje Srba sa KiM na predstojećim izborima u Srbiji, neće negativno uticati na dijalog.

„Naravno, mi smo bili uključeni u pokušaje da se olakša dogovor o izborima, jer kakva god odluka da je bila doneta, imala bi uticaj na situaciju na terenu. I naravno, za mene kao medijatora, izuzetno je važno da zadržim konstruktivnu atmosferu, kako bismo mogli da nastavimo sa sastancima i da imamo obe strane spremne da se dogovore o stvarima“, rekao je Lajčak u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Lajčak je govorio i o novom načinu vođenja tog procesa koji je rezultat, kako je rekao, nastale atmosfere i nepoverenja među stranama.

Na konstataciju RSE da je u neku ruku proces dijaloga ui zastoju, Lajčak je istakao da „pre svega, proces nije u zastoju, već se odvija uglavnom na nivou glavnih pregovarača“.

„Dakle, razgovaramo o praktičnim pitanjima sa glavnim ciljem da pripremimo sledeći – treći susret dvojice lidera. Ali, za to nam je potrebna konstruktivna atmosfera. Potrebna nam je mirna atmosfera. Nažalost, naravno, kako smo imali krizu sa tablicama, imali smo i situacije koje nisu pogodovale ovoj atmosferi“, kazao je predstavnik EU.

Lajčak je istakao da su dijalog i pitanja koja su predmet dijaloga veoma osetljivi i da trenutna atmosfera nije najpovoljnija, ali je dodao da dijalog svakako mora da se nastavi i da, kako je naglasio, „nemamo luksuz da nemamo dijalog“.

Dodaje da nakon izbora u Srbiji ulazimo u jedinstven period kada neće biti planiranih izbora ni u stranama koje učestvuju u dijalogu, niti velikih izbora u Evropskoj uniji ili SAD i da to znači da je ostatak 2022. godine, a zatim i cela 2023. jedinstvena prilika kada treba da se fokusiramo na dijalog.

Lajčak je naveo i da će organizovati susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija jedino kada se evropska strana uveri da će na tom sastanku biti konkretnih rezultata, navodi RSE.

„Želim da budem siguran da će sastanak doneti neke pozitivne vesti za građane. Želim da ovaj sastanak pokaže da Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić umeju da sednu i da se dogovore o stvarima. Obojica javno i privatno govore da su voljni da dođu u Brisel“, kaže Lajčak.

Na konstataciju RSE da mu je tokom njegove poslednje posete Prištini i Beogradu, postavljeno pitanje „Da li se dijalog vodi o statusu Kosova?“ na koje je dao dva različita odgovora, Lajčak je jasno odgvorio da se dijalog ne vodi o statusu Kosova.

„Ne, dijalog je o budućim odnosima između Srbije i Kosova. To je dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, naglasio je predstavnik EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar