Lapid: Ponovno otvaranje konzulata SAD za Palestince u Jerusalimu je loša ideja

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid izjavio je danas da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena namerava da ponovo otvori konzulat u Jerusalimu radi pružanja konzularnih usluga Palestincima loša ideja.

Lapid je naveo dva razloga za protivljenje Izraela takvom potezu, a prvi je da će otvaranje konzulata, pošto je već zatvoren, poslati „pogrešnu poruku“ i drugi da može da izazove neslaganje u izraelskoj vladajućoj koaliciji.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je u maju, tokom posete Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali, da će Bajdenova administracija ponovo otvoriti američki konzulat u Jerusalimu, koji je služio kao nezvanična američka misija za kontakte sa Palestincima, dok ga nije zatvorila administracija Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa 2018. godine, navode izraelski mediji.

Predsednik Bajden planirao je da otvori konzulat u okviru obnove veza SAD i Palestinske uprave koje su prekinute za vreme Trampovog mandata.

Konzulat je bio namenjen stotinama hiljada Palestinaca koji žive u Jerusalimu, ali i onima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, kojima su potrebne konzularne usluge SAD.

Izraelski zvaničnici i izvori bliski Bajdenu rekli su nedavno da su SAD morale da uspore planove o ponovnom otvaranju jer Bajden ima i drugi prioritet da pomogne osetljivoj izraelskoj koaliciji, sastavljenoj od levičarskih, desničarskih i partija centra, te jedne male arapske islamske stranke da prebrodi početni period posle polaganja zakletve u junu da ne bi bilo novih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar