Lavrov: Imamo dokaz da Ukrajina napada Krim

Rusija je spremna da obezbedi više dokaza o oružanom napadu Ukrajine na Krimu, rekao je danas šef ruske diplomatije Segej Lavrov.

Izjava je usledila nakon što je njegov nemački kolega Frank Valter Štajmajer, koji je u poseti Rusiji, rekao da je u poslednjih nekoliko dana došlo do „pogoršanja situacije na Krimu“.

„Situacija na Krimu je zabrinjavajuća i moramo da imamo jasnu sliku o tome šta se zaista dešava jer su informacije kojima trenutno raspolažemo vrlo konfuzne“, rekao je Štajmajer i dodao da „očekuje da će i ruska i ukrajinska strana istražiti ove događaje“.

Lavrov je potom ocenio da „nijedna strana nije zainteresovana za prekid diplomatskih odnosa“.

Nemački ministar je istakao da obe strane treba da spreče eskalaciju kao i da je „prioritet da se osigura da situacija neće izmaći kontroli“, prenose agencije.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je u avgustu uočila grupu „sabotera na Krimu i sprečila seriju terorističkih napada koje je organizovalo ukrajinsko Ministarstvo odbrane“.

FSB tvrdi da su ciljevi napada sabotera bile ključne infrastrukturne tačke kao i da su u akciji sprečavanja napada poginula dva ruska vojnika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ove pokušaje opisao kao „smešne i kriminalne“ i dodao da je pravi cilj napada bilo skretanje pažnje Ukrajinaca sa „pravog problema, a to je ukrajinska vlada koja pljačka sopstveni narod“.

Ukrajinski predsednik Peter Porošenko je dematovao optužbe Moskve uz komentar da su u pitanju „sabotaže i provokacije“.

Lavrov i Štajnmajer danas u Jekaterinburgu razgovaraju o stanju u Siriji i Ukrajini, pitanjima evropske bezbednosti i borbi protiv terorizma, kao i bilateralnoj saradnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krimrusijaSergej Lavrovukrajina
Komentari (0)
Dodaj komentar