Lavrov: Petorka SB UN da se sastane čim uslovi dozvole

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da Rusija očekuje da će se samit lidera pet stalnih članica Saveta bezbednosti održati čim se za to steknu epidemiološki uslovi.

Lavrov je na današnjem onlajn zasedanju Saveta bezbednosti (SB) o međunarodnim odnosima i sistemu zasnovanom na Ujedinjenim nacijama (UN) naglasio da ključnu ulogu u pokretanju direktnog otvorenog dijaloga o najhitnijim savremenim pitanjima treba da igraju stalne članice SB UN koje u skladu sa Poveljom imaju posebnu odgovornost za održavanje mira i bezbednosti, prenosi TAS S.

„Predsednik Putin je izneo inicijativu za održavanje samita lidera pet stalnih članica SB UN i nadamo se da će to biti moguće sprovesti nakon stabilizovanja globalne epidemiološke situacije“, poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i da zapadne zemlje, SAD i EU, u pokušaju da drugima nametnu svoje stavove uvode totalitarizam u međunarodne odnose, a da je danas u celom svetu posebno potrebna iskrena i ravnopravna interakcija svih država na pragmatičnim osnovama bez ikakve politizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar