Lavrov pozvao Tilersona da se spreče udari po sirijskoj vojsci

 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov apelovao je na svog američkog kolegu Reksa Tilersona da se spreče „provokacije“ protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su Lavrov i Tilerson razgovarali telefonom „na američku inicijativu“.

„Sergej Lavrov je pozvao Vašington da preduzme mere za sprečavanje provokacija protiv snaga sirijske vlade koje se bore protiv terorista“, precizira se u saopštenju.

Izjava Lavrova dolazi nakon što je izraelska vojska u nedelju saopštila da je gadjala položaje sirijske vojske kao odgovor na projektile koji su pali na Golansku visoravan, koja je blizu zone borbenih dejstava izmedju sirijske vlade i pobunjenika. To je drugi takav incident u dva dana.

Prema saopštenju ruskog ministarstva, Lavrov i Tilerson su se saglasili o „neophodnosti održanja primirja“ u Siriji i o „pojačavanju borbe protiv terorističkih grupa“.

Rusija je sa Iranom i Turskom pokrovitelj mirovnih pregovora o Siriji u Astani, čija je nova runda zakazana za 4. i 5. jul.

Rat u Siriji traje već šest godina i poginulo je više od 300.000 ljudi a milioni su raseljeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar