Lavrov: Rusija nije kriva za trovanje bivšeg ruskog agenta u Britaniji

Rusija „nije kriva“ za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i spremna je da saradjuje sa britanskim vlastima u istrazi o tom trovanju, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

„Rusija nije kriva i spremna je da saradjuje“ u istrazi „ukoliko Velika Britanija ispuni svoje medjunarodne obaveze“, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi dan posle optužbi britanske premijerke Tereze Mej upućenih Rusiji tim povodom.

Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Skripalj i njegova ćerka Julija, pre nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

„Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u  istrazi obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije Julija Skripalj“, rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahteve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo britanskog ambasadora u Moskvi na razgovor povodom Moskva je pozvala danas ambasadora Velike Britanije u rusiji Lori Bristou kao odgovor na optužbe britganske premijerke Tereze Mej da je velika verovatnoća da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta,

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je juče da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji „velika verovatnoća“ da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mej je u rekla u britanskom parlamentu da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervni agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osudjen za špijuniranje u korist Velike Britanije. Ambasadoru je rečeno da Rusija do večeras treba da pruži objašnjenje kako je taj agens stigao na britansko tle.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao „novičok“.

Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar