Lavrov: Sankcije Zapada utiču na svetsku ekonomiju

MOSKVA – Sankcije Zapada prema Rusiji, koje su bez presedana, utiču pre svega na svetsku ekonomiju, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa kontakt grupom za Ukrajinu država Arapske lige.

„Kako ova situacija utiče na naše bilateralne odnose, uopšte odnose sa arapskim svetom, zemljama Bliskog istoka i severne Afrike. Ne utiče sama situacija na odnose, utiču apsolutno nelegitimne, protivpravne sankcije, sankcije bez presedana koje je Zapad objavio protiv Ruske Federacije, koje su pre svega veoma bolno pogodile globalnu ekonomiju“, saopštio je ruski ministar danas na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Lavrov je rekao i da Zemlje NATO-a nastavljaju sa pokušajem mešanja u unutrašnje stvari bliskoistočnih i severnoafričkih zemalja, sprečavajući taj region u održivom razvoju.

On je naveo i da je Rusija spremna da sarađuje sa Arapskom ligom i informiše je o svim dešavanjima vezanim za ukrajinsku krizu.

Zemlje Arapske lige zainteresovane su za sigurnost svojih državljana u Ukrajini i njihov bezbedan povratak kući, izjavio je danas egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Hasan Šukri posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

„Zainteresovani smo za obezbeđivanje sigurnosti državljanima arapskih zemalja, koji su se našli u zoni sukoba, i njihov bezbedan povratak kući“, rekao je Šukri.

U današnjim razgovorima sa ruskim ministrom spoljnih poslova u Moskvi učestvuju ministri spoljnih poslova Alžira, Egipta, Jordana, Iraka i Sudana, kao i generalni sekretar Arapske lige i ambasador UAE u Rusiji.

Odluka o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu doneta je na sednici Saveta Arapske lige 9. marta u Kairu, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar