Lavrov: Ustupak teroristima ravan predaji

ŽENEVA – U svom današnjem obraćanju delegatima na 43. sednici Saveta za ljudska prava UN u Ženevi, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da „svaki razgovor o primirju sa teroristima koji su aktivni u sirijskoj provinciji Idlib znači „predaju i ohrabrenje za njih“.

Tas s prenosi da je Lavrov apelovao na UN i na međunarodnu zajednicu da se jasno distanciraju od terorista jer „ima pokušaja da se opravdaju zlodela radikalnih i ekstremističkih grupa“ u tom delu Sirije.

„Kako bismo inače objasnili neke najave o sklapanju primirja sa banditima koje su izrečene tokom međunarodnih razgovora o situaciji u Idlibu“, upitao se Lavrov.

On je upozorio da takvi predlozi nisu odraz zabrinutost za kršenja ljudskih prava, već podstiču na predaju i pružaju ohrabrenje teroristima za dalja, očigledna kršenja univerzalnih konvencija i brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Ruski ministar inostranih poslova je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nekih pokušaja da se religija koristi u političkim igrama.

„Verske podele su sve brojnije, kao i rasprostranjeno skrnavljenje svetih gradova širom sveta. Vernici i sveštenstvo izloženi su napadima, progonu i likvidacijama“, precizirao je Lavrov.

On je naglasio da je na Bliskom istoku sve manje hrišćana, jer su napustili područja na kojima su vekovima živeli.

Istovremeno, situacija u Idlibu se ne smiruje.

Od početka februara i eskalacije neprijateljstava, ruske i turske snage nastoje da uspostave prekid vatre, ali terorističke akcije ne jenjavaju zbog čega je vojno intervenisala i sirijska armija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar