Le Drijan: Spor sa Vašingtonom ostaje ozbiljan i nerešen

PARIZ – Uprkos suštinskim razgovorima u Parizu sa najvišim diplomatskim predstavnikom SAD, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, spor između Pariza i Vašingtona oko odluke Australije da odustane od ugovora o nabavci francuskih podmornica ostaje ozbiljan i nerešen, poručio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan.

Transatlantski spor izazvan je tajnim pregovorima SAD sa Australijom i Velikom Britanijom o novom vojnom paktu, poznatom kao AUKUS koji bi trebalo da parira ekspanziji Kine na Pacifiku, prenosi Rojters.

U okviru novog vojnog saveza Australija se obavezala da će kupiti američke podmornice zbog čega se povukla iz već postignutog dogovora o nabavci francuskih podmornica.

Pariz podseća da je dogovor Australije i SAD sklopljen bez znanja Francuske zbog čega je, u znak protesta, nakratko povučen francuski ambasador iz Vašingtona.

U razgovoru sa poslanicima u francuskoj skupštini, Le Drijan je rekao da je imao otvorene i sadržajne razgovore sa Blinkenom koji ove nedelje boravi u poseti Parizu.

„Kriza je ozbiljna i neće skoro biti rešena samo zato što razgovaramo. Da bismo izašli iz ove situacije potrebno je da se sa reči pređe na dela“, rekao je Le Drijan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće ponovo sredinom oktobra, rekao je francuski šef diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar