Lekaj Prljaskaj uporedila tzv. Kosovo sa Hrvatskom, Grčkom i Bugarskom

ZAGREB – Poslanica albanske nacionalne manjine u hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj reagovala je na današnju izjavu predsednika Zorana Milanovića, da je „Kosovo oteto od Srbije“ tvrdeći da tzv. Kosovu ne može da se ospori državnost jer se, kako je navela, „osamostalilo po istom modelu kao i Hrvatska“.

„Republika Kosovo je nastala u procesu disolucije SFRJ, isto kao i Republika Hrvatska“, rekla je Lekaj Prljaskaj i dodala da je „po Ustavu SFRJ iz 1974. pokrajina Kosovo nije bila samo deo Srbije već i konstitutivni element federacije“.

Ona tvrdi da su ta ovlašćenja Kosovu. kako navodi, „nasilno oduzeta i ukinuta mu je autonomija pod pritiskom Slobodana Miloševića“.

„Samovlasno Kosovo bilo je degradirano na upravnu jedinicu u kojoj se provodio policijski režim i masovni progon većinskog albanskog stanovništva“, tvrdi Lekaj Prljaskaj.

Sve to, tvrdi takođe, „zbog opasnosti od predstojeće katastrofe i kršenja odredbi međunarodnog humanitarnog prava dovelo je do humanitarne intervencije, koja je u međunarodnim odnosima dobro poznata i to upravo na prostoru jugoistočne Evrope“.

Prema njenim navodima, „osporavanje državnosti Kosova bilo bi isto kao osporavati je modernoj Grčkoj ili Bugarskoj“.

„Kao što su Ustav SFRJ iz 1974. godine i ostali pravni akti te demokratsko odlučivanje građana bili pravni i faktični temelji za osamostaljenje Republike Hrvatske, isti model primenjen je i na slučaj osamostaljenja Republike Kosovo“, tvrdi Lekaj Prljaskaj, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović je ranije danas u Petrinji izjavio da „Krim više nikada neće biti Ukrajina“ i da je „Kosovo oteto od Srbije“.

„Mi smo sa međunarodnom zajednicom oteli Kosovo od Srbije“, rekao je Milanović i dodao:

„Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta u kojem neko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kosovo I metohija su bile pokraina, Hrvatska je bila republika.