Letilica bila naoružana aviobombom OFAB 100-1200

ZAGREB – Konačni rezultati istrage o padu bespilotne letilice na Zagreb, 10. marta ove godine, pokazala je da je dron bio naoružan aviobombom OFAB 100-120, saopšteno je na konferenciji za novinare Županijskog državnog tužilaštva.

Major Mile Tomić je otkrio da je na mestu pada letilice pronađeno 47 fragmenata metalnih delova ili gelera.

“Svi fragmenti nastali su od delovanja eksplozije. Pronađen je upaljač s ćiriličnim oznakama, radi se o univerzalnom upaljaču za aviobombe. Utvrđeno je da je bio stavljen na prednji deo aviobombe. Radi se o krhotinama aviobombe“, rekao je Tomić.

Na osnovu pregleda metalnih fragmenata nedvosmisleno je utvrđeno da se radi o aviobombi OFAB 100-129 naoružanoj upaljačem AVU-ET 350F koji je inicirao eksplozivno punjenje u bombi što je za posledicu imalo eksploziju u fragmentaciju tela bome u više metalnih fragmenata.”

Glavni veštak za požar i eksplozije Ivana Bačić govorila je o tragovima eksploziva, naftnim derivatima i boji na oplati letilice.

“Na mestu pada nastao je krater pet i po metara promera i dubine oko jedan i po metar. Iz kratera je izdvojeno 45 metalnih fragmenata i promena boje metala u plavu na rubnim delovima. Dva takva fragmenta pronađena su i izvan kratera. Oštećenja na okolnim objektima, primarno automobilma, manjeg su intenziteta uglavnom uzrokovana raspršenjem kamenja i grančica“, rekla je.

Dodala je da se mestu događaja osetio se intenzivan miris amonijaka.

“ Na fragmentima aviobombe smo uočili da nema značajnih zacrnjenja. Primetili smo i da se radi o fragmentima velikih dimenzija“, kazala je Bačić.

Na fragmentima tela aviobombe, na delovima letilice nisu detektiovani tragovi vojnih eksploziva, nije bilo ni privrednih eksploziva kao ni drugih eksplozivnih tvari.

„Što se amonijaka tiče, potvrđeno je da se radilo o tragovima. Na desnom krilu letilice najzastupljenija je bila crvena boja koja je odražavala petokraku crvene i bele boje. Radi se o originalnoj boji, a pronađeni su tragovi naknadnog bojanja“, navela je Bačić, prenela je zagrebačka N1 tv.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije, brigadir Jadranko Karlušić, rekao je da je nastala materijalna šteta na 96 vozila i da je nezvanično procenjena na 600.000 kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna).

Govoreći o uzroku pada letilice, glavni vojni istražitelj Mario Počinok je kazao da je letilica bila namenjena za „dubinsko izviđanje teritorija“, da je imala mogućnost kretanja od 900 do 1100 kilometara na sat, kao i da postojala mogućnost transoničnog leta.

Zaključak je, kazao je, da je letilica bila u vrlo dobrom stanju, održavana.

„Motor nije radio. Nađena je crna kutija, bitno oštećena, a zapis neupotrebljiv“, rekao je

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar