Li Ksiaosi: Kina želi snažnu EU

Kina želi ujedinjenu, prosperitetnu i stabilnu EU, ali zbog veoma komplikovane saradnje sa Briselom polaže puno i na bilateralne dogovore sa pojedinačnim članicama, istakao je ambasador Kine u Austriji Li Ksiaosi.

„Ponekad je veoma teško razgovarati sa institucijama EU, jer im je potrebno odobravanje svih 28 članica, a to traje predugo. Izgubili bi previše šansi, zbog čega su se mnoge zemlje obratile nama da razgovaramo o konkretnoj ekonomskoj saradnji“, objasnio je on sinoć prilikom predavanja u Beču u okviru skupa u organizaciji „Austrijsko-kineskog poslovnog saveza“.

Li je poručio da politika Kine prema EU, i pored brojnih kriza na evropskom kontinentu, ostaje nepromenjena.

„Kina podržava uvek ujedinjenu, prosperirajuću i stabilnu EU. Podržava snažan evro, kao i evropsku integraciju, jer je ona korisna za ekonomsku globalizaciju, multilateralizaciju i šarolikost sveta. Pozitivno gledamo na budućnost EU“, naglasio je on.

Na pitanje zašto veliki infrastrukturni projekat „Novi put svile“ prolazi pored Austrije, Li je ukazao da je inicijativa otvorena za sve.

Li se založio i za dalju liberalizaciju trgovinskih odnosa Kine, EU i SAD.

„Što je ozbiljnije svetsko ekonomsko stanje to je potrebno držati se više otvorenosti i saradnje, i delovati protiv svake vrste protekcionizma“, naglasio je on dodajući da Kina teži brzom zaljučenju sporazumu o investicijama sa EU i SAD.

Istovremeno je rekao da Kina mora još bolje štititi intelektualnu svojinu, kao i sopstveno tržište više otvoriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropska unijakina
Komentari (0)
Dodaj komentar