'Liberalna demokratija u Francuskoj je na probi'

Ambasador Francuske u SAD Žerar Aro je danas ocenio da će u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj u nedelju budućnost „liberalne demokratije“ biti na probi jer ekstremna desnica i radikalna levica „negiraju vrednosti demokratije“.

Aro, diplomata poznat po otvorenosti, koji na leto ide u penziju, izjavio je za list „Liberasjon“ da ambasadori i diplomate moraju da pokazuju „rezervisanost“, ali da se „nalazimo u vremenu kada treba da slušamo svoju savest. Ona meni kaže da ovi izbori u Francuskoj nisu kao drugi izbori i da (ekstremno desničarska stranka) Nacionalni front nije stranka kao svaka druga“, rekao je Aro.

Aro je u martu podržao svog kolegu, francuskog ambasadora u Japanu Tijerija Danu koji se javno izjasnio da neće biti „ambasador predsednice Nacionalnog fronta Marin Le Pen“ ako ona pobedi na izborima.

„U toj stranci ipak postoji neka DNK veza. Otac Marin Le Pen (Žan-Mari) smatra da su gasne komore za vreme nacizma detalj iz Drugog svetskog rata i da nemačka okupacija nije bila tako strašna. Nacionalni front nije politička stranka kao svaka druga“, ocenio je Aro i dodao da ne može da se „normalizuje ekstremna desnica ili ekstremna levica“.

Po njegovim rečima, takve političke stranke ne mogu da se „normalizuju jer negiraju vrednosti demokratije“.

Aro je uporedio Marin Le Pen s američkim predsednikom Donaldom Trampom, a kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona sa Bernijem Sandersom, stranačkim protivnikom demokratske kandidatkinje u SAD Hilari Klinton.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova reagovalo je na Aroov intervju navodeći da je ambasador izneo „lični stav“.

Tri dana uoči prvog kruga izbora, Marin Le Pen i centrista Emanuel Makron su glavni favoriti, ali odmah iza njih su kandidati desnice Fransoa Fijon i radikalni levičar Žan-Lik Melanšon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar