Lider Bošnjaka čestitao Dan Bošnjaka

PODGORICA – Lider Bošnjačke partije u Crnoj Gori Ervin ibrahimović čestitao je svim Bošnjacima Dan Bošnjaka, koji se obeležava danas i poručio da je to jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i predstavlja prekretnicu na putu sazrevanja nacionalne i političke svesti.

„Tog dana je u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak. Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno – istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava“, naveo je Ibrahimović.

Kao važno je isatakao da je današnji dan reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces opterećen nasleđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije i stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka.

Podsjetio je na skoriji popis stanovništva u Crnoj Gori na kom, kako tvrdi, Bošnjaci moraju biti dostojni predaka.

„I na stepenu nacionalne svesti na kojem su bili potpisnici Deklaracije od 22. marta 2003. godine i potvrditi da smo postojan i sazreo narod svestan svog nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta“, naveo je Ibrahimović i dodao:

„Još jednom, svim Bošnjacima u Crnoj Gori srećan Dan Bošnjaka uz podsećanje: Nacionalnost – Bošnjak; Vera – Islam; Jezik – Bosanski“, preneo je podgorički Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar