Lideri G20 snažno za slobodnu trgovinu i inkluzivan rast

Kina je pristala na bližu saradnju sa trgovinskim partnerima u pogledu izvoza čelika, pošto su se lideri vodećih ekonomija sveta danas na završetku samita Grupe 20 (G20) snažno založili za slobodnu trgovinu, izveštava agencija AP.

U zajedničkoj izjavi, kineski predsednik Sji Đinping, predsednik SAD Barak Obama i čelnici Britanije, Japana, Rusije i ostalih država iz G20, obećali su da će podsticati usporeni globalni rast promovisanjem inovacija.

„Globalnom oporavku nedostaje zamajac““, rekao je Sji novinarima nakon sastanka, dodajući da svi moraju da učine više kako bi se „otključali potencijali za srednjoročni i dugoročni rast“.

U saopštenju se ne pominju globalni podsticaji ili druge zajedničke akcije, za koje su zvaničnici ranije rekli da nisu izvodljive, jer ekonomski uslovi značajno variraju od zemlje do zemlje.

U nastojanju da podignu nivo javne podrške trgovini, lideri G20 su obećali „inkluzivan rast“ kako bi korist od njega imali i ljudi koji ispaštaju zbog ranijih stresnih promena. Taj stav je odraz priznanja da ekonomski pritisci podgrevaju političke tenzije, dovodeći do sve glasnijih zahteva za podizanje barijera protiv strane konkurencije, ocenjuje AP.

U saopštenju se izražava „protivljenje protekcionizmu u svim njegovim oblicima u oblasti trgovine i investicija“.

Vlade su obećale da će izbegavati devalvacije svojih valuta radi podsticanja izvoza.

Pozvale su na saradnju kako bi se smanjilo izbegavanje poreza. Takođe su apelovale na povećanje pomoći rastućem broju izbeglica u svetu i njihovim zemljama domaćinima.

Kineski lideri se nadaju da će dvodnevni sastanak povećati njihov uticaj u upravljanju globalnom ekonomijom, navodi američka agencija.

AP dalje dodaje da oni žele da G20, koja je osnovana kao odgovor na finansijsku krizu 2008, ima dugoročnu ulogu u podsticanju izvoza i privrednog rasta.

Za Peking je trgovina bila tema skupa u gradiću na jezeru jugozapadno od Šangaja, ali su se kineski zvaničnici suočili sa prigovorima zbog poplave jeftinog kineskog čelika na globalnim tržištima, koja preti radnim mestima u tom sektoru u SAD i Evropi, podstičući narastanje političkih pokreta koji se zalažu za ograničavanje trgovine.

U zajedničkom saopštenju se apeluje i na osnivanje foruma za čelik u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kako bi se razmotrio problem sa viškom proizvodnje čcelika.

Međutim, kao znak ustupka Pekingu, u saopštenju se ne pominje ime Kine i navodi se da je višak čelika na svetskom tržištu zapravo globalno pitanje.

Ipak, američki i evropski zvaničnici tvrde da je ogromna kineska industrija čelika, u vlasništvu države, u samom korenu ovog problema.

Kako podseća AP, zvanični Peking je u januaru obećao da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine.

„Tržište je poremećeno subvencijama i drugim podsticajnim merama, a to je ključni problem“, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

G20inkluzivan rastsaopštenje
Komentari (0)
Dodaj komentar