Linta: Procesuirati one koji su ubijali Srbe u Zadru

BEOGRAD – Povodom 31. godišnjice od zločina nazvanog Zadarska kristalna noć ili Progon zadarskih Srba, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da je na današnji dan 199. „proustaški režim Franje Tuđmana počeo masovni obračun sa Srbima u Hrvatskoj“.

Linta je naveo da je od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijeno najmanje 34 Srba, od toga 15 civila a ostalo pripadnici JNA i da je sa područja Zadra proterano oko 10.000 Srba.

On je podsetio da nikada nije sprovedena prava ozbiljna istraga o ubistvu hrvatskog policajca Franka Lisice niti postoje dokazi da su ga ubili Srbi a Hrvatska televizija je, istakao je on, napad na Srbe u Zadru predstavila kao reakciju na ubistvo Lisice, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Naveo je da je tada za dva dana u Zadru i okolini uništeno oko 200 srpskih objekata i da su danima posle ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili Srbe iz stanova, hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mesta gde su zverski mučeni a mnogi likvidirani.

„Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata je nastavljeno i kasnije, pa su od 1991. do 1993. godine u Zadru ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo pripadnici JNA“, navodi se u saopštenju.

Linta je zatražio da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine procesuira naredbodavce i izvršioce ubijanja, mučenja i etničkog čišćenja Srba i masovnog uništavanja srpske imovine na području Zadra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar