List Left o italijanskim prijateljima Trampa

RIM – Italijanski list Left, koji se definise kao „nova leva misao“ podseća kako su pojedini italjanski političari ne tako davno govorili o „svom američkom prijatelju“, predsedniku Donaldu Trampu.

Lider stranke desnog centra Frateli d’Italija Dzordza Meloni je još u januaru prošle godine, podseća list, tvrdila da je “Trampov recept vladanja taj koji bi želela preneti u Italiju”.

Sada, nakon nereda u Vašingtonu i upada u američki kongres, “Merloni je jedva je uspela da objavi nekoliko reči osude, ali bez pominjanja imena agresora, to jest Trampa” piše list.

Njen ideološki kolega Mateo Salvini koji je lider Lige, još pre dva meseca je, podseća list, odobravao Trampove akcije i govorio: ”Ima pravo Tramp da insistira na prebrojavanju svakoga glasa. Videcehe da će biti iznenadzenja”, tvrdio je Salvini.

“Ali pažnja, nije reč samo o desničarskim prijateljima Trampa u Italiji”, pise lits i navodi primer clana Pokreta Pet zvezdica, stranke levog centra, Alesandra Di Batista koji je podržavao Trampa “umesto prevratničkog Obame“.

I jedan od osnivača i ideologa Pokreta Pet zvezdica Bepe Grilo je govorio o pozitivnim “sličnostima između Trampa i Pokreta”, podseća novina.

List kritikuje i ocenjujue kao blagu reakciju italijanskog premijera Dzuzepea Kontea koji je, prema pisanju lista, uspeo da osudi nasilje u Vašinghtonu, ali bez pominjanja imena Donalda Trampa.

“Sposobnost vođe ogleda se i u hrabrosti da se kažu imena i prezimena krivaca. Nje teško.Tramp je odgovoran za nerede”, zaključuje list i navodi takav primer nemačke kancelarke Angele Merkel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar