Litvanski predsednik trazi od Šolca da isporuci tenkove UKR

BERLIN – Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove „Leopard“ i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu.

„Nisam na položaju kancelara Olafa Šolca. Mogu samo da kažem šta bih uradio na njegovom mestu: Isporučio bih tenkove“, rekao je Nauseda, a prenela je medijska grupa Funke.

Nemačka je u utorak najavila prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, nakon višenedeljnih pritisaka u zemlji i inostranstvu da to učini, a Nauseda je ocenio da se Nemačka kreće u pravom smeru, ali da, ako želi da bude dosledna, ne može da stane na pola puta, prenosi Rojters.

„Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo da bude prekasno“, rekao je Nauseda.

On je pozvao NATO da pređe sa nadzora vazdušnog prostora na protivvazdušnu odbranu, ocenivši da je rat u Ukrajini pokazao koliko je važno imati sposobnost protivvazdušne odbrane.

„Uz nadzor vazdušnog prostora, naši piloti trenutno mogu samo da prikupljaju informacije o kršenju vazdušnog prostora. Ali nema naređenja za obaranje neprijateljskih vojnih aviona u hitnim slučajevima“, rekao je Nauseda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar