Logar: Integracija zemalja ZB u EU vazna za stratesku pozicij

LJUBLJANA – Integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju je važna za stratešku poziciju bloka u svetu, a to je i prilika za slovenačka preduzeća, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Anže Logar.

„Dokle god region ne bude uključen u EU, biće otvoren za različite strateške pretnje koje proističu iz aktivnosti koje u vrednosnom i suštinskom geopolitičkom smislu nisu usklađene sa EU“, rekao je Logar na događaju koji je Institut za strateška rešenja organizovao povodom razgovora o integraciji i ekonomskim vezama sa Zapadnim Balkanom.

Ekonomija je važan segment integracije, a Evropska komisija je izdvojila više od devet milijardi evra investicionih fondova za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu za koje je šef diplomatije Logar rekao da će približiti region EU u ekonomskom infrastrukturnom smislu, prenosi agencija STA.

„Ovo je istovremeno i prilika da slovenačka privreda učestvuje u realizaciji ovih projekata i privuče deo od devet milijardi evra,“ poručio je Logar.

Kako se navodi, region je važan za Sloveniju zbog blizine i dobrog ugleda koji tamo ona tamo uživa.

„Mnoge zemlje zapadnog Balkana će vam reći da su proizvodi slovenačkih proizvođača najcenjeniji u ovim zemljama, od čega možemo da imamo korist“, ukazao je on.

Odlična prilika za Sloveniju je i plan SAD da dovede neke velike investitore na Zapadni Balkan da realizuju projekte koji će biti konkurencija kineskim projektima, rekao je Logar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar