London i Dablin usaglasili stavove oko vlade u Belfastu

LONDON – Velika Britanija i Republika Irska saopštile su da žele da izvršna vlast Severne Irske bude imenovana do 28. oktobra, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zastoj oko sporazuma između Britanije i Evropske unije o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku nakon Bregzita blokira stagnacija oko formiranje nove izvršne vlasti, koja upravlja decentralizovanom administracijom Severne Irske, a koja nije još uvek imenovana od kako su održani izbori maja meseca, prenosi Rojters.

„Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Irske ponovo su potvrdile svoju posvećenost da učine sve što je moguće kako bi olakšale ponovno uspostavljanje izvršne vlasti do 28. oktobra i potpuno funkcionisanje svih političkih institucija uspostavljenih Sporazumom iz Belfasta“, navodi se u saopštenju koje je objavila britanska vlada.

Konferencija britanskih i irskih ministara u Londonu nije direktno povezana sa trgovinskim pregovorima o Bregzitu, koji su nastavljeni odvojeno ove nedelje.

U saopštenju se samo usputno spominju pregovori, koji se uglavnom vode između Britanije i Komisije EU.

Na konferenciji su konstantovana otvorena pitanja vezana za Severnoirski protokol i želja za pronalaženjem rešenja“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar