London: Optužene 34 osobe za odavanje informacije

Londonska policija saopštila je danas da je završena istraga navoda da su novinari plaćali policajcima i drugim javnim službenicima za informacije, a optužnice su podignute protiv 34 osobe.

Operacija „Elveden“, koja je koštala 15 miliona funti, zvanično je završena posle skoro šest godina, prenosi Bi-Bi-Si.

Medju optuženima je devet policajaca i još 21 državni službenik, a uhapšeno je ukupno 90 ljudi.

Pomoćnica komesara Patriša Galan izjavila je da su policajci „izneverili poverenje javnosti odavanjem poverljivih informacija ni zbog čega drugog osim finansijske dobiti“, preneo je AP.

Istraga je sprovedena uporedo s ispitivanjem slučajeva prisluškivanja telefona i hakovanja računara posle otkrića da su novinari lista News of the world, u vlasništvu kompanije Njuz internešenel medijskog mogula Ruperta Mardoka, redovno prisluškivali telefone političara i uglednih ličnosti.

Hapšenje novinara tokom te istrage naišlo je na oštre kritike, a Galan je rekla da „odluka da se uhapse novinari zbog udruživanje radi zloupotrebe u državnim službama nije bila lako doneta“ i da operacija nije bila napad na novinare niti slobodne medije.

„Bilo je neophodno da se istraže sva sumnjiva krivična dela iz dokaza koje nam je obezbedila kompanija Njuz internešenel, koji su direktno vodili hapšenju osumnjičenih“, rekla je Galan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar