Lososi na Aljasci doživeli srčani udar zbog vrućine (video)

Nakon što su Aljasku ovog leta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rekama počeli da primećuju pomor riba, piše „Alaska pablik media“.

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura reke Kuskokvim lososi verovatno doživeli srčani udar.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betel bila je viša od 20 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura reke Kuskokvim ikada zabeležena početkom u tom mesecu.

Stanovnici koji žive duž donjeg toka reke prijavili su vlastima pomor lososa, prenose „Vijesti“.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijusa.

„Ono što se verovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose“, objasnio je Ben Grej, biolog Odeljenja za ribu i divljač na Aljasci.

Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rekom Kuskokvim iz Betela do Akijaka, da bi proverili dojave građana.

Topla voda u reku dolazi iz okeana. U zalivu Kuskokvim je tokom ovog leta znalo biti i deset stepeni iznad proseka, a sa svakom plimom topla voda povlači se u donji tok reke.

„Kasnije ta voda ide uzvodno i meša se sa hladnijom, zbog čega na nekim mestima dostiže temperature od 20 stepeni“, rekao je Grej.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aljaskalosos
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijusa. „Ono što se verovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose

  • Nataša Gajić

    „srćka“- pomor(ski)