Mađarska salje 1.000 kutija “favipiravira” Rumuniji

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada će poslati 1.000 kutija antivirusnog leka “favipiravir” u Rumuniju početkom sledeće nedelje kao pomoć naporima susedne zemlje u borbi protiv pandemije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“Četvrti talas pandemije je, nema sumnje, u toku. Oni koji nisu vakcinisani će lako upasti u nevolje, kao što je i bio slučaj širom sveta”, napisao je Sijarto na Fejsbuku, dodajući da se zemlje sa niskom stopom vakcinacije suočavaju sa ozbiljnijim problemima.

U Rumuniji se “sada sve dešava ođednom”, rekao je Sijarto, misleći na najnoviji veliki priliv pacijenata u tamošnje bolnice, prenosi mađarska agencija MTI.

On je rekao da Mađarska ima za cilj da pruži pomoć svojim susedima, da je u redovnom kontaktu sa vicepremijerom Rumunije Hunorom Kalemenom, kao i da će konsultacije o daljoj pomoći biti nastavljene.

“U prvom koraku ćemo poslati 1.000 kutija favipiravira početkom sledeće nedelje. Ovaj lek može pomoći u sprečavanju ili u lečenju ozbiljnih simptoma”, naveo je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar