Madrid pod opsežnim merama bezbednosti zbog samita NATO

Madrid je pod visokim merama bezbednosti za samit NATO, koji počinje večeras i na kojem će do četvrtka biti okupljeno više od 40 šefova vlada i država, u jeku rata u Ukrajini. 
Nazvana Irena, po imenu grčke boginje mira, operacija obzebedjenja samita je zahtevala najveću mobilizaciju vojske i policije u skorijoj istoriji zemlje, prema navodima vlade.

Ukupno 10.000 agenata medju kojima 6.500 policajaca i 2.400 pripadnika civilne garde rasporedjeno je da osigura bezbednost 5.000 učesnika samita. Pripadnici bezbednosti NATO i raznih zemalja učesnica takodje su mobilisani.

Više od 40 šefova država i vlada biće prisutni do četvrtka u glavnom gradu Španije, vodje 30 zemalja Alijanse i desetak zemalja zvanica kao što su Švedska i Finska, kandidati za ulazak u NATO, ili Australija i Japan.

„Madrid i Španija će biti centar sveta tokom dva dana zbog broja okupljenih zvaničnika“, izjavio je danas španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Alvares, za televiziju Antena 3.

Pored policajaca i vojnika koji patroliraju ulicama glavnog grada na konju ili peške, mobilisano je desetine helikoptera koji od juče kruže iznad grada.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles rekla je da su borbeni avioni i protivvazdušni sistemi stavljeni u stanje pripravnosti da štite španski vazdušni prostor.

Zbog ocenjenog visokog rizika od sajber napada takodje je pojačan sistem nadzora informatičkih sistema i telekomunikacione infrastrukture.

U centru Madrida gde je većina hotela puna zbog prijema delegacija više glavnih ulica će privremeno biti zatvoreno za saobraćaj.

Autoputevi koji prolaze blizu Izložbenog centra gde se samit održava i vojnog aerodroma gde će stizati šefovi vlada i država takodje će biti zatvoreni u odredjenim satima.

Da bi se izbegao haos u gradu od više od tri miliona stanovnika vlasti su preporučile Madridjanima da rade od kuće.

Čuveni muzej Prado gde će u sredu biti organizovana večera za 40 šefova država i vlada, će dva dana biti zatvoren za turiste.

Turisti takodje neće moći da imaju pristup čuvenom trgu Plasa Major, u centru Madrida gde ima mnoštvo kafea i restorana pošto će on od danas popodne služiti za parking za delegacije koje su smeštene u centru grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar