Madrid preti Kataloniji slanjem policije

MADRID – Španska vlada upozorila je danas Kataloniju da će poslati policiju ako ne bude bila garantovana bezbednost u toj španskoj pokrajini.

Oštro upozorenje izdato je nakon što regionalna policija nije intervenisala tokom demonstracija proteklog vikenda, kada su demonstranti zahtevali nezavisnost Katalonije, prenela je agencija AP.

Tokom protesta bili su blokirani glavni autoputevi, a separatisti su propuštali automobile da prođu naplatne stanice bez plaćanja putarine dok je regionalna policija stajala i ništa nije preduzela.

Vlada u Madridu, na čelu s Pedrom Sančesom, poslala je tri pisma katalonskim zvaničnicima u kojima je navela da je deo katalonskih policajaca „zanemario svoju dužnost“ i da će, ako regionalna vlada ne može da osigura javnu bezbednost, uputiti pripadnike Nacionalne policije u pokrajinu.

Posle prošlogodišnjeg pokušaja da Katalonija dobije nezavisnost, što je dovelo do nesvakidašnje političke krize, zvaničnici Katalonije i centralne vlasti započeli su dijalog u junu, kada je nova vlada levog centra preuzela vlast u Madridu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar