Maduro spreman da razgovara sa Gvaidom uz učešče Norveške

KARAKAS – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je spreman da razgovara sa liderom opozicije Huanom Gvaidom uz učešće norveške vlade i drugih posrednika.

Portparol opozicije izjavio je juče da je Norveška omogućavala kontakt između dve strane kao preteča za posredovanja u potencijalnim pregovorima za rešavanje humanitarne i ekonomske krize u zemlji, preneo je Rojters.

Fredi Guevara, član Gvaidovog tima, rekao je da je to proces koji je već započet, dodajući da bi mogli da budu organizovani brojni sastanci u potrazi za dogovorom za ublažavanje venecuelanske krize nakon sedmogodišnje recesije i četiri godine hiperinflacije.

Osnovne javne usluge i dalje propadaju i građani Venecuele nastavljaju da emigriraju, iako je već preko pet miliona napustilo zemlju.

Gvaido se pozvao na ustav da bi se proglasio predsednikom
2019. godine i za šefa države ga priznaju SAD i druge zapadne zemlje.

Međutim, Maduro je zadržao podršku vojske i saveznika poput Rusije, Kine i Kube, pa ni opozicija ni američke sankcije nisu uspele da ga izbace sa vlasti.

„Sada Gvaido želi da sedne da razgovara sa mnom, moguće je da mu je „Imperija“ to naredila“, rekao je Maduro, misleći na SAD.

„Vaše predsedavanje je gotovo … morate razgovarati sa Madurom“, dodao je on nazivajući Gvaida marionetom Severa.

Maduro je rekao da bi pristao na razgovore uz učešće
Evropske unije i norveške vlada kao i Međunarodne kontakt grupe, koalicija zemalja iz Evrope i Latinske Amerike koje su usredsređene na pronalaženje rešenja za krizu u Venecueli.

„Kad god želi, gde god želi i kako god želi, spreman sam da se sastanem sa celom opozicijom da vidim šta će proizaći iz toga“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar