Maduro spreman na dijalog sa opozicijom u avgustu u Meksiku

KARAKAS – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da namerava da započne dijalog sa opozicijom sledećeg meseca u Meksiku, pod pokroviteljstvom Norveške, izrazivši nadu da će SAD to pozdraviti.

U maju je opozicija promenila strategiju i izrazila spremnost da se vrati pregovorima za rešavanje političke krize u Venecueli, preneo je Rojters.

U junu su diplomate u Vašingtonu, Briselu i Otavi izjavile da bi bile spremne da revidiraju sankcije protiv Madurove vlade ako bi dijalog sa opozicijom doveo do značajnog napretka ka slobodnim i poštenim izborima.

„Mogu vam reći da smo spremni da odemo u Meksiko“, rekao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji Telesur kasno sinoć.

„Počeli smo da razgovaramo o komplikovanoj, teškoj agendi“, istakao je on.

Opozicija u Venecueli, koju predvodi Huan Gvaido, optužila je Madura da je koristio prethodne runde da bi kupio vreme suočen sa diplomatskim i pritiskom sankcija od strane SAD i drugih.

Vašington i nekoliko drugih zapadnih država priznaju Gvaida za pravog lidera zemlje.

Opozicione grupe kazale su da su voljne da pregovaraju o uslovima za održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora sa Madurovom vladom.

Maduro je rekao da želi da se pregovori usredsrede na ukidanje američkih sankcija usmerenih na finansijski i naftni sektor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar