Makron danas u Strazburu o smernicama francuskog predsedavanja EU

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas će u Evropskom parlamentu predstaviti smernice i ciljeve francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije (EU) i to će biti prilika da se visoko uzdigne značaj EU manje od tri meseca od predsedničkih izbora u Francuskoj.

Njegov govor u Strazburu pažljivo će pratiti Brisel i druge zemlje članice EU, pošto će se francuski predsednik obratiti u ime svih 27 zemalja Unije, navela je Jelisejska palata.

Makron će tokom govora pomenuti ono što je već detaljno izneo 9. decembra, a ideja vodilja je jačanje evropskog suvereniteta, saopštilo je njegovo okruženje.

Francuski predsednik će izraziti nadu da će brzo i konkretno doći do rezultata o rešavanju nekoliko pitanja, kao što su minimalna plata, porez na ugljenik i reforma šengenskog prostora u cilju bolje borbe protiv neregularne migracije.

Makron će pomenuti „jedinstveni put Evrope“ koja treba da bude snaga stabilnosti u „turbulentnom medjunarodnom kontekstu“ posebno oboleženom napetostima izmedju Rusije i Ukrajine na granicama EU, dodali su isti izvori.

Ocenjuje se da će Makronov govor imati i veliku nacionalnu dimenziju, jer je u anketama javnog mnjenja u Francuskoj veliki favorit na predsedničkim izborima zakazanim u aprilu, iako još zvanično nije kandidovan, prenela je agencija Frans pres.

Francuski predsednik, na vlasti od maja 2017. godine, koji je svoju izbornu pobedu tada proslavio uz zvuke himne EU, ubedjeni je Evropljanin koji se protivi nacionalizmu i populizmu.

Makronov govor trebalo bi da traje oko 20 minuta posle čega će uslediti pitanja poslanika Evropskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar