Makron: Francuska se ne nalazi na pogrešnom putu

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio nove reforme kao odgovor na proteste „žutih prsluka“.

„Zapitao sam se da li treba da zaustavimo sve što je urađeno u protekle dve godine, da li smo na pogrešnom putu, ja verujem sasvim suprotno“, rekao je Makron danas na konferenciji za novinare, jednoj od retkih kao svoj odgovor na višemesečne proteste „žutih prsluka“, prenosi Rojters.

Govoreći o debatama koje su organizovane širom Francuske, Makron je naglasio da su svi oni pre svega „deca Prosvetiteljstva“ i da „upravo iz ovih debata, ovih razmatranja, i mogućnosti da suprotstavimo mišljenja jedni drugima…mogu se pojaviti dobra rešenja za zemlju“.

Predsednik Francuske je naglasio da se mora obezbediti bolje funkcionisanje javnih usluga u manjim mestima i da se „mora garantovati pristup za sve zdravstvenim službama i garantovati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika“.

Makron je kazao da želi da ljudi osećaju da su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade.

On je govorio i o penzijama i rekao da vlada planira da poveže najniže penzije sa rastom inflacije.

Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je rekao da želi da je reformiše, jer to više nije meritokratski sistem.

Nećemo da štitimo „zaposlenja za ceo život“, podvukao je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar