Makron izneo prioritete za prve mesece na vlasti

Francuski predsednički kandidat centra Emanuel Makron danas je predstavio svoje prioritete tokom prvih tri meseca na vlasti ako bude izabran, medju kojima su obilazak evropskih prestonica, i uvodjenje moralnih propisa za javne funkcije.

Makron koji je trenutno favorit u vrlo neizvesnoj francuskoj predsedničkoj trci planira da podnese predlog zakona kojim se uvodi moral u politički život pre parlamentarnih izbora u junu. Tu će pre svega biti uključena zabrana nepotizma za poslanike koji neće moći da zaposle nijednog člana porodice, rekao je Makron u intervjuu za Žurnal de Dimanš (Journal de Dimanche).

To je jasna aluzija na skandal oko fiktivnog zapošljavanja žene i dvoje dece koji je zahvatio kandidata desnice Fransoa Fijona, i zbog koga je Fijon nekadašnji favorit na izborima pao na treće mesto po anketama posle Makrona i šefice kranje desnice Marin Le Pen.

Ako bude izabran za predsednika na izborima koji se održavaju za dve nedelje 39-ogodišnji Makron, koji zastupa proevropski stav namerava da obidje glavne gradove Evrope i da predloži petogodišnju mapu puta. Prema tom planu evrozona treba da dobije pravi budžet i da se učvrsti prava evropska dvadesetsedmorica za životnu sredinu, industriju i upravljanje migracijama.

Po pitanju bezbednosti Makron planira već na leto da formira ćeliju za koordinaciju obaveštajnim podacima kao i radnu grupu o islamističkom terorizmu pod autoritetom predsednika.

On takodje planira hitne izmene u radnim propisima. Po pitanju budžeta, Makron, nekadašnji ministar ekonomije aktuelnog predsednika Fransoa Olanda, planira reviziju javnih finansija i do juna ima sliku o njihovom stanju.

Francuska je 2016. smanjila javni deficit na 3,4 BDP-a, a vlada se obavezala da će 2017. spustiti budžetski deficit ispod tri odsto BDP-a prvi put u deset godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar