Makron nazvao Trampa: Pojačati pritisak na Koreju

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i japanskim premijerom Šinzom Abeom o pojačavanju pritiska i sankcijama protiv Severne Koreje, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Trojica lidera istakla su potrebu postizanja jedinstvene i odlučne reakcije međunarodne zajedice prema Pjongjangu, navedno je u saopštenju iz Makronove kancelarije, preneo je Rojters.

SAD su zvanično zatražile od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija glasanje o novim sankcijama protiv Severne Koreje, uprkos protivljenju Rusije i Kine.

Vašington je predstavio nacrt rezolucije kojim se zahteva uvođenje embarga na ulje prema Severnoj Koreji, zamrzavanje računa Kim Džong Una, zabranu uvoza tekstila i obustavu isplata gostujućim radnicima iz Severne Koreje.

Diplomatski izvori kažu da se Rusija i Kina protive merama, sem zabrane tekstila, prenosi AFP.

U Severnoj Koreji, gde se danas slavi Dan državnosti, lokalni mediji su izdali saopštenje koje poziva na gomilanje nuklearnog oružja u znak protesta zbog međuarodnih sankcija.

„Odbrambeni sektor u skladu sa partijskom politikom (razvoja ekonomije i nukearnog naoružanja istovremeno) mora praviti juče oružje u većim količinama“, pišu severnokorejske novine „Rodong Sinmun“.

Severna Koreja je svoj peti nuklearni test sprovela 9. septembra prošle godine, a šesti je sproveden pre nedelju dana. Državni mediji Severa tvrde da je tada testirana hidrogenska bomba, koja bi mogla da se lansira raketom. Takav potez Severa izazvao je osude međunarodne zajednice i pozive na nove sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald TrampEmanuel Makron
Komentari (0)
Dodaj komentar