Makron o Idlibu: Stalne članice SB UN da pokažu odgovornost

BRISEL – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Briselu da se nada da će stalne članice Saveta bezbednosti UN pomoći da se okončaju sukobi u sirijskoj provinciji Idlib.

Kako prenosi Tas s, Makron je rekao da najoštrije osuđuje dešavanja u Idlibu i da se nada da će na samitu u Briselu svih 27 zemalja članica EU zauzeti čvrst stav po tom pitanju, kao i da će doći do novih incijativa UN.

„Pozivam sve stalne članice Saveta bezbednosti UN da pokažu odgovornost. Ničim se ne može opravdati kršenje međunarodnog humanitarnog prava i smrt civila“, rekao je Makron, prenosi Tas s.

On je to rekao dolazeći na vanredni samit EU lidera posvećen budžetu za naredni sedmogodišnji period.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su u vazdušnom napadu sirijskih snaga u provinciji Idlib ubijena dva, a ranjeno pet turskih vojnika.

Time se broj poginulih turskih vojnika u Idlibu popeo na 15, preneo je AP.

U saopštenju Ministarstva objavljenom na Tviter nalogu navodi se da je turska vojska odgovorila na napad.

Nisu izneti drugi detalji, ni gde je tačno u Idlibu došlo do napada.

Ministarstvo je navelo da je u odgovoru turske vojske poginulo čak 50 vojnika sirijske vlade i da je uništeno pet tenkova, dva oklopna transportera i druga oprema.

Rojters podseća da je do napada došlo dan pošto je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio mogućnost turske vojne ofanzive u Idlibu, gde su sirijske snage, potpomognute ruskim vazdušnim šnagama, pokrenule ofanzivu kako bi uspostavile kontrolu u tom pobunjeničkom regionu.

Početkom meseca, 13 turskih vojnika poginulo je u sirijskim napadima nakon čega je Erdogan rekao da će Turska napasti sirijske snage bilo gde u Siriji ako bude povređen još jedan turski vojnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar