Makron podržao sirijsku opoziciju,sastao se s koordinatorom

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je svoju podršku sirijskoj opoziciji na sastanku s njenim glavnim koordinatorom, dan nakon što se susreo s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, javlja Rojters.

Do nenajavljenog sastanka Makrona s Riadom Hidžabom i širom delegacijom Visokog pregovaračkog komiteta (HNC) sa sedištem u Rijadu, u čijem su sastavu političke i oružane grupe, došlo je u trenutku kada Makron nastoji da preispita francusku politiku o šestogodišnjem građanskom ratu.

„Predsednik je govorio o svojoj ličnoj posvećenosti sirijskom pitanju i podršci sirijskoj opoziciji“, saopštio je Makronov kabinet.

Makron, koji nema iskustva u međunarodnoj diplomatiji, rekao je juče da mu je prioritet u Siriji da iskoreni islamističke ekstremiste.

Makronova vlada je saopštila da on podržava mirovne pregovore u Ženevi u kojima posreduje UN, ali je Makron, takođe, pozvao na „politički i diplomatski okvir radi izgradnje mira“, ne precizirajući da li je to nova inicijativa ili, pak, deo procesa UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Emanuel Makron
Komentari (0)
Dodaj komentar