Makron povratio podršku nacionlanom političkom debatom

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron izgleda da je povratio podršku dok pokušava da zaustavi protest „žutih prsluka“ nacionalnom političkom debatom.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja koja su uradili Ifop, BVA i Haris Interaktiv pokazuju da je Makronov rejting porastao sa 23 na 31 odsto u decembru, odnosno sa 31 na 35 sada, preneo je AP.

Ali Makron zna da bi oporavak mogao biti krhak, rekavši nedavno da se oseća kao da „hoda po ledu“.
Makronova popularnost je dostigla svoj najniži nivo nakon protivladinih, protesta „žutih prsluka“ koji su izbili u novembru, a mnogi demonstranti su pozvali na njegovu ostavku.

Protesti su dostigli svoj vrhunac početkom decembra, kada je francuska prestonica bila poprište nereda, trgovine i muzeji zatvoreni, a grafiti ispisani preko Trijumfalne kapije.
Makron je od tada najavio paket mera u vrednosti od oko 10 milijardi evra za povećanje kupovne moći radnika i penzionera i pokrenuo „veliku debatu“ kako bi običan francuski narod izrazio svoje stavove o ekonomskim i demokratskim pitanjima zemlje.
Tokom poslednje tri nedelje, Makron je putovao širom Francuske da bi učestvovao u nekoliko debata.

Stojeći usred grupe od stotinu ljudi, on je odgovarao na desetine pitanja šest do sedam sati, što je bilo uživo emitovano na francuskim kanalima, pa tako velika debta sada zauzima isto prostora kao i protesti „žutih prsluka“ u francuskim medijima.

Ispitanici su naglasili da je oporavak Makronovog rejtinga i dalje krhak i da je generalno francuski lider još uvek veoma nepopularan i široko se doživljava kao arogantan.

Makron je nazvan „predsednikom bogatih“ zato što se njegova poslovna politika percipira kao favoriziranje bogatih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar