Makron razgovaro s Libijcima pred konferenciju Nemačke i UN o Libiji

Nemačka i Ujedinjene nacije planiraju da 23. juna održe konferenciju o Libiji u Berlinu, gde bi okupile sile koje imaju interese u toj severnoafričkoj zemlji i koje podržavaju njenu prelaznu vladu.

Na dnevnom redu konferencije koja je najavljena u utorak, biće pripreme za izbore u Libiji u decembru i povlačenju stranih snaga iz te zemlje.

U okviru pripreme tog skupa predsednik Francuske, Emanuel Makron, razgovarao je danas u Parizu s premijerom prelazne vlade Libije Abdulom Hamidom Dbejbahom o podršci političkoj tranziciji i jačanju stabilnoste njegove države.

„Moramo da zaustavimo svako strano mešanje što uključuje povlačenje svih snaga stranih plaćenika koji su sada na libijskoj teritoriji: Rusa, Turaka, sirijskih plaćenika i svih ostalih“, rekao je Makron.

Dbejbah je zahvalio Francuskoj zbog podrške i obećao da će se usredsrediti na „efikasnu i intenzivnu akciju“ kako bi „organizovao slobodne, transparentne i poštene izbore“ krajem ove godine.

Sastanak u Berlinu okupiće ministre spoljnih poslova kao prvi posle konferencije januara 2020. godine na kojoj su se lideri njihvih zemalja složili da poštuju embargo na oružje za Libiju i da poguraju zaraćene strane da postignu puni prekid vatre. 

U to je uključeno svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zajedno s Italijom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na konferenciji u Berlinu će prvi put učestvovati prelazna vlada Libije, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

„Glavna tema biće pripreme za izbore zakazane za 24. decembar i a povlačenju stranih trupa i plaćenika iz Libije kako je dogovoreno u sporazumu o prekidu vatre“, navodi se u saopštenju.

Razgovaraće se i o stvaranju jedinstvenih libijskih snaga bezbednosti.

Libija je zapala u haos posle svrgavanja i ubistva vodje Moamera Gadafija 2011. godine i ostala podeljena izmedju snaga dve rivalske vlade – pobunjeničke na istoku i medjunarodno priznate na zapadu zemlje. Primirje medju njima je postignuto oktobra 2020, ali tek pošto je Turska vojno pomogla medjunarodno priznatu vladu da porazi i potisne pobunjenike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar