Makron: Zapad imao pun legitimitet da interveniše u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da su zajednički vazdušni udari SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji predstavljali „osvetu, a ne čin rata“, pošto su saveznici dobili dokaz da je vlast sirijskog predsednika Bašara el Asada upotrebila hemijsko oružje protiv svog naroda.

U uživo prenošenom obraćanju, Makron je rekao da su zapadni saveznici imali „pun medjunarodni legitimitet da intervenišu“ u Siriji pošto su ti napadi povezani s primenom medjunarodnog humanitarnog prava, navodi Asošiejted pres.

On je kazao da je Zapad bio primoran da interveniše bez odobrenja Ujedinjenih nacija zbog „konstantne blokade Rusa“ u Savetu bezbednosti i dodao da su Rusi zbog te blokade „saučesnici“ u upotrebi hemijskog oružja.

Predsednik Francuske je ocenio da su udari bili uspešni, da je „operacija perfektno izvedena“ i da su svi projektili pogodili mete.

Dodao je da sirijski režim i Rusi „tvrde da nije bilo žrtava na njihovoj strani“ i da je upravo takav ishod bio ono što su tri zapadne sile želele da postignu.

Makron je rekao da Francuska želi da pokrene diplomatsku inicijativu oko Sirije u kojoj bi učestvovale zapadne sile, Rusija i Turska.

„Pripremamo političko rešenje (za Siriju)“, naveo je.

On je rekao da francuska diplomatija može da razgovara s Iranom, Rusijom i Turskom, na jednoj strani, i sa SAD, na drugoj.

„Pre deset dana predsednik (SAD Donald) Tramp želeo je da se povuče iz Sirije. Mi smo ga ubedili da ostane“, kazao je Makron.

SAD, Francuska i Velika Britanija izveli su u subotu rano ujutru vazdušne udare na tri objekta s hemijskim oružjem u Siriji kako bi kaznili sirijsku vlast zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u napadu na grad Dumu kod Damaska 7. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Mige

    Fašističko đubre.

  • Balkan

    Stvarno sam imao utisak da je ovo pravi covek na pravom mestu kad ono ne lezi vraze, covek prica istu pricu kao onaj preko bare, kao da su bili zajedno od obdanista. Drugim recima sta to bese Medjunarodno pravo ima li toga negde, kako stvari stoje tesko da ga ima a i ono sto ga ima nece ga biti.