Malezija balsamovala telo Kim Džong Nama

Zamenik premijera Malezije Ahmad Zahid Hamidi izjavio je danas da je telo Kim Džong Nama, ubijenog prošlog meseca, balsamovano kako bi se bolje očuvalo.

On je izjavio i da će 50 severnokoreanaca čije su radne vize istekle biti deportovano, iako je Malezija, kao i Severna Koreja, zabranila da gradjani zemlje sa kojom je trenutno u diplomatskoj svadji, napuste državu.

Vlasti Malezije tvrde da je polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una ubijen 13. februara na aerodromu u Kuala Lumpuru nakon što su mu dve žene po licu namazale nervni otrov VX.

Severna Koreja koju sumnjiče da je organizator napada, odbacila je te rezultate, a odnosi dve zemlje postali su veoma zategnuti.

Zahid je rekao da je Kimovo telo preuzeto iz mrtvačnice u bolnici u Kuala Lumpuru radi balsamovanja i potom u nju vraćeno.

„Zbog toga što ga čuvamo u mrtvačnici, telo bi se moglo raspasti, pa smo to urdili kako bi ga očuvali“, rekao je Zahid.

Zvaničnici su saopštili da Kimovi rodjaci imaju dve do tri nedelje da preuzmu telo, a da će nakon tog perioda biti odlučeno šta će sa njim.

Severna Koreja je tražila da im se telo da i bunila se kada je izvedena autopsija. Pjongjang je odbio da uopšte prizna da je žrtva Kim Džong Nam, i govorila je o pokojniku kao o Kim Čolu, što je i bilo ime u pasošu koji je Kim nosio u trenutku napada.

Policija Malezije je saopštila da su Kim Čol i Kim Džong Nam ista posoba, ali nije objasnila na koji način su potvrdili ovu informaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar