Manila: Amerikanka optužena za trgovinu ljudima

MANILA – Amerikanka Dženifer Erin Talbot koja je pokušala da izvede sa Filipina bebu staru šest dana sakrivenu u torbi uhapšena je na aerodromu u Manili i optužena za trgovinu ljudima, saopštili su danas zvaničnici.

Oni su naveli da je Talbotova prošla imigracioni šalter na aerodromu, a da ne prijavi dečaka, ali je osoblje aviokompanije presrelo na kapiji za ukrcavanje, preneo je AP.

Talbot koja je poreklom iz Ohaja nije mogla da pruži niti pasoš niti bording kartu niti vladinu dozvolu za bebu, saopštili su aerodromski zvaničnici.

Oni su dodali da je Talbotova planirala da se ukrca na let Delta erlajnsa za SAD sa bebom.
Postojala je namera da se sakrije beba, izjavio je imigracioni zvaničnik Grifton Medina telefonom.

Nakon što su otkrili bebu, aerodromsko osoblje je pozvalo imigraciono osoblje koje je uhapsilo Talbotovu na aerodromu.

Ona je potom predata Nacionalnom birou za istragu (NBI), a beba je predata državnom socijalnom osoblju.
NBI je saopštio da je Talbotova pokazala na aerodromu izjavu, navodno od majke bebe, identifikovane kao Marikris Dulap, kojom ona daje saglasnost da beba putuje u SAD, ali je majka nije potpisala.

Zvaničnici su naveli da za bebu nije izdato vladino odobrenje za putovanje, zbog čega su podneli optužbe za trgovinu ljudima protiv Talbotove.
Za tu optužbu predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Talbotova je prekršila još najmanje dva zakona o zlostavljanju dece, otmici i nezakonitom držanju, saopštio je NBI.

Zvaničnici američke ambasade su obavešteni o hapšenju Talbotove i saopštili su filipnskim vlastima da ona nije imala kriminalni dosije u SAD, izjavio je zvaničnik NBI Manuel Dimano.
Dimano je rekao da je Dulap dala svoje dete Talbotovoj u južnom gradu Davaou.

On je dodao da će istražitelji pokušati da utvrde kako je Talbotova dovela bebu iz Davaoa, iako joj je bila potrebna gradska dozvola za bebe koje putuju sa strancima.
Roditelji bebe optuženi su prema zakonu o dečijoj zaštiti, ali nisu u pritvoru, mada su službenici socijalne zaštite obavili razgovor sa majkom, rekao je Dimano.

Dulapova je rekla da je želela da da bebu na usvajanje i nema indicija da je prodala.
Dimano je rekao da je Talbotova rekla kada su je pitali šta je nameravala da uradi sa bebom, da je samo želela da joj da ime i crkveni blagoslov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Stop nasilja prema jadnim zenama.